De voor en nadelen van een WordPress website

Met een marktaandeel van meer dan 60% laat Wordpress de concurrentie ver achter zich. Toch horen wij altijd veel bezwaren en argumenten die niet voor maar tegen Wordpress spreken. Zijn die terecht? In dit artikel hebben we de voor- en nadelen van Wordpress onder elkaar gezet. Zodat je daar zelf over kan oordelen.

Martijn Wolfs
11 oktober 2018

Leestijd: 4 min

Met een marktaandeel van meer dan 60% laat WordPress de concurrentie ver achter zich. Meer dan één derde van alle websites wereldwijd draait tegenwoordig op WordPress, waaronder pagina’s met maandelijks miljoenen bezoekers van merken als MTV, The New Yorker en BBC. Ook in Nederland is WordPress populair, en draaien de websites van bijvoorbeeld het NRC, de TivoliVredenburg en Tele2 op dit systeem.

Ook bij Pagerr zien wij WordPress als de beste oplossing en gebruiken deze CMS voor al onze websites. In dit artikel leggen we de voor- en nadelen van een WordPress website uit, en vertellen we waarom ook wij voor dit CMS hebben gekozen.

De nadelen van een WordPress website

WordPress is enorm uitgebreid, wordt in totaal door bijna 30 miljoen websites gebruikt en is op het moment van schrijven in totaal 159,220,471 keer gedownload. Zó groot zijn, dat brengt flink wat uitdagingen met zich mee. Welke negatieve argumenten wij het meeste horen?

Nadeel 1: WordPress is niet veilig

De veiligheid van WordPress is een veelbesproken onderwerp. WordPress websites worden regelmatig gehacked en als onveilig verklaard. Maar helaas ben je als grootste platform ook het grootste doelwit. Dat zie je bijvoorbeeld ook bij Windows ten opzichte van Mac Os.

“Zolang je zorg dat je direct de veiligheidsupdates uitvoert is de WordPress beveiliging van het allerhoogste niveau.”

Maar de WordPress websites waarvan de beveiliging wordt gekraakt zijn bijna altijd niet up to date. Zolang je zorg dat je direct de veiligheidsupdates uitvoert is de WordPress beveiliging van het allerhoogste niveau. In ieder geval beter dan van een zelfgemaakt systeem, omdat duizenden ontwikkelaars er op toezien dat er geen veiligheidslekken ontstaan.

Nadeel 2: WordPress websites zijn langzaam

Een tweede argument dat wij vaak horen tegen WordPress is de snelheid. Het overvolle CMS zou bij definitie langzaam zijn en vol zitten met overbodige scripts en code. Het klopt inderdaad dat WordPress in eerste instantie niet het snelste CMS beschikbaar is, en meer gefocust is op eenvoud en gebruiksgemak dan enkel snelheid. Maar daar valt eenvoudig wat aan te doen.

WordPress websites werken met thema’s, zelf gemaakt of aangekocht via bijvoorbeeld Themforest. Vooral deze gekochte thema’s komen de snelheid vaak niet ten goede, omdat ze enorm veel mogelijkheden en plugins bevatten, die allemaal geladen moeten worden voor de pagina wordt weergegeven. Bij Pagerr werken wij enkel met zelf ontwikkelde thema’s, die alleen de

Nadeel 3: Alle WordPress websites zien er hetzelfde uit

Het idee dat alle WordPress websites op elkaar lijken, komt vooral door het gebruik van de bovengenoemde betaalde thema’s. Deze zijn gebouwd voor een zo’n groot mogelijk publiek, en mogen daarom niet te bijzonder of opvallend zijn. Maar wanneer heel de vormgeving op maat gemaakt wordt, is dit niet van toepassing. En kan de website precies zo worden ontworpen en gebouwd worden als gewenst.

Een bericht invoeren op een WordPress website

Een nieuw bericht toevoegen in WordPress

De voordelen van een WordPress website

Gezien de nadelen, waarom wordt WordPress dan zoveel gebruikt? Daar zijn genoeg redenen voor. Vaak zijn de nadelen meer hardnekkige geruchten dan écht goed onderbouwde bezwaren tegen WordPress. De voordelen van een CMS als WordPress zijn eindeloos, maar de belangrijkste hebben we hier onder elkaar gezet.

Voordeel 1: WordPress is flexibel

Waar WordPress ooit begon als simpel platform voor weblog’s, is het anno 2018 uitgegroeid tot een enorm flexibel en multifunctioneel inzetbaar systeem. De ingenieuze manier waarop het CMS is gebouwd geeft enorm veel mogelijkheden, maar dat betekend niet dat je die allemaal hoeft te gebruiken. Zowel voor een simpele website met een paar tekstuele pagina’s en een contactformulier tot een webshop met duizenden producten is WordPress uitermate geschikt.

Wij vullen WordPress aan met een aantal zelf ontwikkelde modules die wij per website wel of juist niet kunnen activeren. Dit geeft ons de mogelijkheid relatief eenvoudig en snel complexe websites in te richten en te onderhouden.

Voordeel 2: WordPress is makkelijk en intuïtief in gebruik

Het beroemde admin gedeelte van WordPress is ongeëvenaard goed. De indeling is intuïtief, en de meeste content is in enkele klikken aan te passen. Wij horen regelmatig van klanten die een ander CMS gewend zijn dat ze erg blij zijn met hun overstap naar WordPress, omdat ze hun website nu eindelijk zelf aan kunnen passen. En omdat wij regelmatig updaten als een belangrijk onderdeel van een succesvolle website zien, is dit voor ons een zeer belangrijk argument vóór WordPress.

Voordeel 3: WordPress is open source

WordPress wordt gebouwd en onderhouden door de community, onder leiding van de WordPress Foundation. Zonder winstoogmerk. Iedereen kan het systeem gratis gebruiken, een belangrijke factor in het abonnementsmodel van Pagerr die perfect past bij onze visie. Géén grote investeringen, maar wel professioneel.

Meer informatie

Overtuigd? Wij gaan heel erg graag voor jou aan de slag en zitten voor je klaar om eventueel vragen te beantwoorden. Klik daarover aan de rechterkant van deze pagina op ‘Chat Starten’.